Vijf manieren voor natuurlijke insectenwering

Insecten vervullen een belangrijke functie in de natuur. Ze ruimen op, zijn belangrijk voedsel voor andere dieren en spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van planten. Met een tekort aan insecten raakt het hele ecosysteem uit balans. Zeker met het oog op de toekomst is het extra belangrijk om ze zo veel mogelijk in leven te laten. Aan de andere kant kunnen insecten ook zeer vervelend zijn voor de mens. Vooral in huis zit je er niet op te wachten. Het resulteert in een lastig dilemma waarbij je moet kiezen tussen het ecosysteem en je eigen wooncomfort. Of toch niet? Er zijn namelijk ook natuurlijke manieren van insectenwering. In dit artikel gaan we dieper in op natuurlijke insectenwering en geven we je vijf methoden hiervoor.

Wat is natuurlijke insectenwering?

Waar er bij reguliere insectenwering veelal gebruik wordt gemaakt van meppers en gif, is natuurlijke insectenwering een stuk milieuvriendelijker. Hierbij is het namelijk een belangrijke eis dat de insecten het overleven óf ten behoeve van het ecosysteem doodgaan. We zetten vijf manieren van natuurlijke insectenwering voor je uiteen.

Lieveheersbeestjes als bestrijders

Om te beginnen kun je ervoor kiezen om andere insecten in te zetten om de overige insecten mee te bestrijden. Een goed voorbeeld daarvan zijn lieveheersbeestjes. Ze helpen je om spintmijten, bladluizen en schildluizen op te eten. Op die manier verminder je op een natuurlijke manier de hoeveelheid insecten in en rondom je huis. Lieveheersbeestjes komen bij voldoende planten en bomen vanzelf naar je tuin. Hoe je vervolgens kan voorkomen dat de lieveheersbeestjes overlast veroorzaken, ontdek je bij de andere vier manieren van natuurlijke insectenwering.

Vogels aantrekken tegen insecten

Daarnaast kun je de insecten in en rondom je huis verder verminderen door de juiste vogels aan te trekken. Voorbeelden hiervan zijn de huiszwaluw, huismus en vink. Waar de huiszwaluw vooral muggen eet, hebben de huismus en vink voornamelijk sprinkhanen, rupsen, kevers en bladluizen op het menu. Het is een klassieke methode van natuurlijke insectenwering. Over het algemeen komen deze vogels vanzelf naar je tuin wanneer er genoeg insecten te vinden zijn. Aangezien de huismus en vink ook graag zaden eten, kun je de komst van deze vogelsoorten versnellen door vetbollen of feeders met zonnebloempitten op te hangen.

De juiste plantensoorten tegen insecten

Bij de eerste twee manieren van natuurlijke insectenwering overleven de insecten het niet. Het feit dat dat bij de overige drie methoden wel het geval is, maakt ze extra milieuvriendelijk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het inzetten van de juiste plantensoorten om insecten op afstand te houden. We zetten er graag twee daarvan voor je op een rij.

Goudsbloem

Met goudsbloem, ook wel bekend als calendula, haal je een multifunctionele plant in huis. Zo kun je de bloemblaadjes niet alleen gebruiken bij vlees- en visgerechten, maar ook om er geneeskrachtige thee van te trekken. Bovenal is de goudsbloem uitermate geschikt ter bestrijding van verschillende insecten. Zo houd je er mieren en vliegen eenvoudig mee op afstand.

Lavendel

Ook de lavendelplant is uitermate geschikt voor natuurlijke insectenwering. Je jaagt er muggen, motten, mieren en vlooien mee weg. Aan de andere kant kan het vlinders juist aantrekken. Deze insectensoort wordt door de meeste mensen als een mooie toevoeging gezien. Bovendien is gedroogde lavendel uitstekend geschikt als ingrediënt voor een rustgevende thee.

 

Geuren tegen insecten

Naast insectenwering in de voor- of achtertuin, kun je ook binnenshuis insecten tegengaan. Een methode daarvoor is het gebruikmaken van specifieke natuurlijke geuren. Dit soort geuren worden door mensen doorgaans als prettig ervaren, terwijl insecten het niet kunnen verdragen. Een voorbeeld daarvan is citroen. Je kunt de geur hiervan op meerdere manieren in je huis verspreiden. Zo kun je onder andere kiezen voor citroenolie of een citronella kaars. Insecten als muggen en wespen hebben er een hekel aan.

De kracht van horren tegen insecten

Tot slot willen we je wijzen op het gebruik van horren als natuurlijke wering tegen insecten. Het is de ideale methode om insecten buitenshuis te houden zonder daarbij het milieu te schaden. Bovendien kun je je ramen en deuren hiermee lekker open laten staan voor frisse lucht. Horren komen voor in verschillende soorten en maten. Zo heb je inzet-, klem- en schuifhorren. Aangezien ieder huis anders is, is er voor iedere situatie een andere soort hor het meest geschikt. Daarom bieden we de mogelijkheid om horren op maat te laten maken. Na inmeting voorzien we je dan van een hor die perfect past en insecten optimaal weert. Uiteraard zijn zowel raamhorren op maat als deurhorren op maat bij ons mogelijk.

 

Lees ook eens

Eenvoudig een afspraak

Gratis en vrijblijvend

Adviesgesprek

Onze adviseurs komen graag bij je langs voor een adviesgesprek! Vul onderstaand formulier in om je voorkeur aan te geven. We bellen je dan zo snel mogelijk!

Over welk product wil je meer informatie?
Geef een voorkeursdag en dagdeel: