Bescherm jezelf tegen de nieuwe insecten in Nederland

In de afgelopen jaren is het steeds warmer geworden, waardoor er nieuwe insecten in Nederland zijn gekomen die zich hier hebben voortgeplant. Onder andere door de warme winters kunnen de insecten overleven en hun leefgebied zo steeds verder uitbreiden. De nieuwe insecten in Nederland zijn niet alleen vervelend voor iedereen met een insectenfobie, maar daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid en schade aanrichten in huis. Om jezelf en je medebewoners zoveel mogelijk te beschermen tegen deze nieuwe insecten kun je ervoor kiezen om horren op maat te laten plaatsen. Zo houd je deze kleine beestjes buiten de deur.

Nieuwe soorten insecten die je liever niet in huis wilt

Aziatische tijgermug

Eén van de nieuwe insecten in Nederland is de Aziatische tijgermug. Daar heb je vast wel over gehoord. Deze mug kan een vervelende jeuk achterlaten als je erdoor wordt geprikt. Dat is natuurlijk heel hinderlijk, maar nog vervelender is dat de tijgermug ook ziektes over kan brengen, zoals het denguevirus, ook wel knokkelkoorts genoemd, het zikavirus, gele koort en chikungunya. Allemaal ziektes die je langdurig ziek kunnen maken en waar je je behoorlijk ellendig door kunt voelen.

Aziatische hoornaar

Een ander insect van Aziatische oorsprong, die sinds een aantal jaar steeds vaker voorkomt in Nederland, is de Aziatische Hoornaar. De steek van dit insect kan behoorlijk pijnlijk zijn, zelfs pijnlijker dan die van een gewone wesp. Die wil je dus liever niet tegenkomen in je slaapkamer.Voorkom daarom met bijvoorbeeld een raamhor dat dit insect door je slaapkamerraam naar binnen vliegt.

Bedwants

Welk insect je ook niet in je slaapkamer wilt, is de bedwants. Deze kleine insecten leven het liefst in je bed waar het lekker warm is en leven van je bloed. Mocht je weleens te maken hebben gehad met één of meerdere beten van een bedwants, dan weet je dat het geen pretje is. De beten zorgen voor wondjes die jeuk veroorzaken, wat meerdere dagen aan kan houden. Soms kan het weken duren voordat de bultjes weer verdwenen zijn.

Terrorteek

Een ander insect dat in opspraak is geweest is de reuzenteek, ook wel terrorteek genoemd. Alleen de naam al maakt dat je het liefst uit de buurt blijft. In tegenstelling tot de normale schapenteek die wacht tot er een prooi langskomt, gebruikt de terrorteek zijn pootjes in de zoektocht naar voedsel. Het is daarom verstandig om te voorkomen dat dit insect bij je thuis op zoek gaat naar een prooi.

Processierups

De processierups is ook zo’n rakker die je liever niet in je huis hebt kruipen. Vooral in de zomermaanden zorgt deze rups voor huiduitslag, nare bultjes en een vervelende jeuk. Door raamhorren op maat te laten plaatsen voorkom je dat de processierups via het raam bij je naar binnen kruipt

Gewone mug met het Westnijlvirus

Niet alleen nieuwe insecten in Nederland kunnen zorgen voor overlast bij mensen, maar ook insecten die we al jarenlang kennen zorgen tegenwoordig steeds vaker voor gezondheidsklachten. Zo kan het zijn dat de gewone mug het Westnijlvirus meedraagt. Als je wordt geprikt door een mug die dit virus draagt, dan kun je een westnijlinfectie oplopen, waarbij je griepachtige klachten kunt krijgen zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Bovendien is voor de toekomst zelfs de verwachting dat de mug zijn winterslaap overslaat en het hele jaar door actief blijft.

Muskiet met malariaparasiet

Nog zo’n ‘vliegende -virus-overbrenger is de muskiet. Ook al heeft deze muskiet zelf geen malaria, hij kan wel de malariaparasiet overbrengen van de ene persoon op de andere. Mocht je buurman bijvoorbeeld naar een gebied zijn geweest waar hij malaria heeft opgelopen, dan kan deze mug ´s nachts via het openstaande raam de parasiet van je buurman aan jou overbrengen. Door een raamhor te plaatsen kun je dit voorkomen.

Mediterraan draaigatje

De naam klinkt grappig, maar een invasie in je huis door deze glanzende zwarte mier is dat niet. Voorkom daarom dat deze invasieve beestjes je hele huis overnemen in hun zoektocht naar voedsel en uiteindelijk hun nesten bouwen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van deurhorren op maat.

Bruingemarmerde Schildwants

Ook al is dit insect een planteneter, hij bouwt graag zijn nestje binnenshuis. Als je gewassen hebt zoals fruitbomen, die je wilt beschermen, dan houd je de bruingemarmerde schildwants dus liever buitenshuis.

Dek jezelf in door je leefomgeving goed te beschermen

Hierboven werd al vermeld dat de nieuwe insecten in Nederland problemen en gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Om je gezondheid te beschermen en deze klachten te voorkomen, is het raadzaam om zo min mogelijk in de buurt van deze insecten te komen. Als je wilt voorkomen dat deze nieuwe insecten je huis binnendringen, kun je overwegen om op maat gemaakte horren te installeren om de toegang voor deze kleine beestjes te blokkeren. Meer lezen over musthave investeringen voordat de zomer begint? Klik snel verder!

Lees ook eens

Eenvoudig een afspraak

Gratis en vrijblijvend

Adviesgesprek

Onze adviseurs komen graag bij je langs voor een adviesgesprek! Vul onderstaand formulier in om je voorkeur aan te geven. We bellen je dan zo snel mogelijk!

Over welk product wil je meer informatie?
Geef een voorkeursdag en dagdeel: